Sport

“Het gaat zo langzaam”. Dat hoor ik vaak in mijn groepen, als we bewegen in aandacht. Het klopt ook. Zeker als je ’t vergelijkt met fitness, gaan de bewegingen in aandacht nogal traag.  De ene keer is dat misschien lekker, de andere keer leidt het tot ergernis, ongeduld of verveling. Zelf herken ik vooral het gevoel van ongeduld. Zeker als ik veel aan mijn hoofd heb, veel in actie ben, wil ik snel klaar zijn. Nou is ieder mens anders, maar voor mij is dat gevoel van snel klaar willen zijn inmiddels een signaal. Misschien heb ik het juist dan nodig om weer even te vertragen. Bewegen in aandacht gaat voor mij over zijn met wat er is. Alles toelaten wat er in het lichaam gebeurt, maar ook in de geest. Dus als ik dan ongeduldig ben, laat ik dat gevoel van ongeduld helemaal toe. Ik merk gewoon op wat ik op dat moment allemaal in mezelf te mopperen heb. Hoe mijn lijf reageert. Ondertussen ga ik verder met oefenen en blijf nieuwsgierig. Waar in mijn lichaam voel ik de bewegingen? Hoe gaat mijn ademhaling? Soms blijft die ongeduld de hele oefening aanwezig. Maar ook dan zijn er altijd moment waarop ik andere ervaringen heb, naast het gevoel van ongeduld. Dat is voor mij de de oefening: zijn met wat er is en ontdekken dat alles wat je ervaart telkens verandert.

Sport en mindfulness

En dan nu over sport. Het kan heel goed dat je door mindfulness je sport anders gaat beleven. Zelf houd ik van buiten zwemmen, in de zomer zwem ik iedere dag. De afgelopen twee jaar heb ik vaak gefitnest via YouTube. Dat geeft veel energie, het maakt mijn lichaam sterker. Ik voel me na afloop vitaler. Dat is natuurlijk net zo belangrijk als mindfulness, maar het is wel iets anders. Ik zou zeggen: sporten is doen, mindful bewegen is zijn. Om bij het voorbeeld van ongeduld te blijven, als ik fitness heb ik geen tijd om met mijn ongeduld te zijn, dan laat ik me er gewoon door meeslepen. Het is ook moeilijker de afwisseling van ervaringen te volgen.  Tijdens zwemmen heb ik wel bewuste aandacht. Ik zwem namelijk graag lange afstanden schoolslag. Dat voelt voor mij als een middenweg tussen mindfulness en sport. Dat komt omdat ik dan wel die open aandacht kan houden. Nou ja dat zijn zo mijn ervaringen met sport en mindfulness. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze me maar weten als je dat leuk vindt.