christelijk geloof en mindfulness

Veel van mijn deelnemers uit Hardenberg of omgeving zijn christelijk. Mindfulness wordt wel eens ‘iets boeddhistisch genoemd. Logisch dus dat familie of kennissen van deelnemers soms vragen  hebben. Valt deze training wel te rijmen met het christelijk geloof? Daarom hier een uitleg.

Een cursus mindfulness helpt om stressklachten te voorkomen of verminderen. Niets meer, niets minder. En ik respecteer ieders geloof.  Waar komt die link met het boeddhisme dan toch vandaan? Dat is goed te verklaren: het begrip mindfulness komt uit het boeddhisme. De training maakt voor een deel gebruik van wijsheden uit oude boeddhistische teksten uit India. Doel van deze teksten was om mensen te leren omgaan met pijn, verdriet en ziekte in hun leven. Eigenlijk een soort psychologie. Maar wel in een tijd en cultuur waarin een andere religie bestond dan het christendom. En waar religie en het dagelijks leven compleet samenvielen. Mijn mindfulness trainingen zijn ontwikkeld in binnen de westerse gezondheidszorg.

Mindfulness in de media

In kranten en tijdschriften vaak afbeeldingen van een boeddha bij een artikel over mindfulness. Of ene lotusbloem. Tja…dat mag. Maar in mijn trainingen hebben we het over stress en lastige gebeurtenissen. En hoe je daarmee kunt omgaan.

Mindfulness en je geloof

Is geloof belangrijk voor jou? Als jij beter in je vel zit, zal dat positief doorwerken in je geloof. Misschien leer je door een cursus mindfulness beter omgaan met alle leden van je kerk. In mijn trainingen hebben we respect voor elkaars geloof. Of iemand nu christen is, moslim of atheïst.