Het sympathieke netwerk Bewust Achterhoek daagde me uit om iets te schrijven over de herkomst van mijn praktijknaam Heanig An Mindfulness. Bij deze!

Heanig An is een afscheidsgroet uit Oost-Nederland. Het betekent zoiets als: Doe kalm aan, en laat je niet gek maken. Als kind hoorde ik bijna elke dag wel mensen afscheid nemen met Heanig an hè? Ons huis stond namelijk aan een T-splitsing waar groepjes scholieren van meerdere dorpen zich verzamelden om in één lange sliert naar Hardenberg te fietsen. Daar stonden alle middelbare scholen. Als iedereen weer naar huis fietste, namen ze afscheid voor ons huis. Ajuu klonk het dan vele keren per dag. Vooral tegen ’t weekend gevolgd door: Heanig an hè? De verwachting was natuurlijk dat die ander het helemaal níet kalm aan zou doen en een onstuimig weekend tegemoet ging. Dat neemt niet weg dat de uitdrukking van oorsprong een zorgzame klank kent: Pas je goed op jezelf en loop je je zelf niet voorbij?

En die boodschap past perfect bij mindfulness. Als je mindfulness beoefent herinner je jezelf telkens opnieuw aan het huidige moment. Daarmee maak je ruimte voor gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties waar je normaal aan voorbij gaat. Dat zorgt ervoor dat je de dagelijkse beslommeringen beter verwerkt, waardoor je evenwichtiger in het leven staat en je je minder laat meeslepen door de waan van de dag. En dat is dus precies wat de opmerking doo ’t heanig an ook wil zeggen: pas op jezelf.

Mijn praktijknaam is een ode aan deze vriendelijke, wijze groet uit mijn jeugd. Bovendien herinner ik mezelf er op deze manier dagelijks aan om mindfulness te beoefenen en mezelf niet voorbij te lopen.

Meer over mijn trainingen vind je op:

Groepstrainingen mindfulness  Zutphen
Individuele begeleiding