Mail, apps en allerlei klussen tussendoor; de werknemer van nu weet niet anders. Het is superhandig behalve als je erdoor wordt overspoeld. Dan is het moeilijk nog te bepalen wat belangrijk is en niet. Hierdoor kost het je te veel tijd, of je ziet mails over het hoofd. Dat is niets om je voor te schamen, want zo zitten we als mens in elkaar.
Het nut van gewoontes
Wij mensen zijn gewoontedieren: om taken snel te kunnen doen, maken we ze tot een gewoonte. Zodat we er niet over hoeven na te denken. Ga maar eens na hoe we lopen. Die hele serie bewegingen van benen, armen, romp en voeten gaat vanzelf. We bepalen tegelijkertijd onze looprichting en bewaren ons evenwicht… allemaal zonder nadenken. Dat is fantastisch toch?
Is een handeling eenmaal een gewoonte, dan veranderen we die niet een twee drie. Dat is ook heel fijn. Zo verleren we het lopen of schaatsen niet snel. En als we een drukke weg oversteken, kijken we altijd goed uit. Precies zoals we dat hebben geleerd als kind. Alleen in dit digitale tijdperk gaat er soms iets fout. We leren verkeerde gewoontes aan. We krijgen namelijk zoveel prikkels tegelijkertijd. Daardoor reageren we vaak vanuit onrust en gejaagdheid. Terwijl je vanuit rust veel beter kunt inschatten hoe je een mail moet beantwoorden.
Nieuwe gewoontes oefenen
In een training mindfulness kijkt u acht weken naar al uw gewoontes. Zonder uzelf op de kop te geven, U hoeft zich ook niet bezig te houden met waarom gewoontes zijn ontstaan. U hoeft ze slechts op te merken. Nieuwsgierig als een kind kijkt u wat u allemaal ervaart. Wanneer u dat een tijdje doet, ontdekt u van alles over uzelf en anderen om u heen. Op uw werk en thuis. Dit vraagt wel oefening. In een training mindfulness moedig ik u op allerlei manieren aan om te oefenen. Acht weken lang.