mindfulness based stress reduction

mbsr

De trainingen van Heanig An volgen het programma mindfulness based stress reduction (mbsr). Deze training duurt acht weken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden mindfulness alleen als dit achtweekse programma wordt gegeven. Daarom zetten we de officiële naam van de training altijd op de factuur.

De bedenker van mbsr heet Jon Kabat-Zinn. Deze Amerikaan werkte in een ziekenhuis in Massachusetts. Hij gaf zijn eerste training mindfulness in 1979. Zijn deelnemers waren mensen aan met een chronische ziekte, pijnklachten, stress of angst.
Jon Kabat-Zinn beoefende zen en yoga en dat deed hem goed. Daarom vertaalde hij alles wat hij leerde van yoga en zen naar de westerse gezondheidspraktijk.

Mbsr wereldwijd verspreid en bewezen methode

Dat is hem goed gelukt: inmiddels heeft mbsr zich over de hele wereld verspreid. Het wordt ook wereldwijd onderzocht: Invloedrijke universiteiten als van Oxford, Hongkong en Harvard hebben zelfstandige onderzoeksafdelingen mindfulness. In Nederland doen met name Nijmegen en Amsterdam veel onderzoek.

Door dit onderzoek weten we dat het oefenen van mindfulness angst en depressieklachten helpt verminderen. Het leert je op een andere manier omgaan met stress.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (mbct)

Een broertje van de mbsr is Mindfulness Based Cognitive Therapy. Mbct wordt vaak gegeven aan mensen met depressieve klachten. De training duurt meestal 2 uur in plaats van 2,5 uur. De inhoud van de cursus lijkt iets meer op cognitieve therapie, de groepen zijn vaak iets kleiner.